Sorry, your browser is not supported. Please use a modern browser like Chrome, Firefox, Safari or Edge.

The Fountainhead

Toneelgroep Amsterdam, 2014

Ayn Rand schreef The Fountainhead – ideeënroman en meeslepend portret van de jonge, briljante architect Howard Roark – in 1943. The Fountainhead is het verslag van de strijd van de eigenzinnige architect Howard Roark met de wereld om hem heen. Roark weigert concessies aan opdrachtgevers te doen, terwijl zijn collega Peter Keating kiest voor commercieel succes en maatschappelijk aanzien.“Het thema van mijn roman”, zei Ayn Rand, “is de strijd tussen individualisme en collectivisme, niet in de politieke arena maar in de ziel van de mens. Mijn uitgangspunt bij het schrijven van The Fountainhead is altijd geweest om een ideale man als romanfiguur te creëren.” Die man is Howard Roark, een architect die moderne wolkenkrabbers wil bouwen en omgeven wordt door collega’s die aanhangers zijn van een meer klassieke bouwcultuur. Het is deze strijd tussen vernieuwing en traditie, tussen bezieling en compromis die Ayn Rand op een onnavolgbare manier heeft neergeschreven. Maar The Fountainhead is ook het verslag van een strijd op leven en dood tussen twee geliefden, Howard Roark en de beeldschone Dominique Francon; twee gelijkgestemde zielen gesteld op hun vrijheid en autonomie.
Ivo van Hove: “Toen ik de roman voor het eerst las, werd ik gegrepen door de personages, stuk voor stuk mensen van vlees en bloed en tegelijkertijd larger than life. Het zijn figuren die staan voor grootse ideeën: de briljante architect Howard Roark die zijn eigen idealen nastreeft en droomt van een nieuwe wereld, een stad van de toekomst, maar ook Peter Keating, zijn collega die schippert en zijn ontwerpen voortdurend aanpast aan de eisen van de markt. De strijd tussen Roark en zijn tegenstanders is bloedstollend beschreven. The Fountainhead is voor mij een ideeënoorlog. De grote vraag die het boek stelt: Wat is schepping? Wat betekent het om iets te creëren? En wat betekent integriteit in een scheppingsproces? De roman speelt zich af in het milieu van architecten in de jaren ’20 in New York waar de strijd tussen modernisme en classicisme zich voltrok, maar uiteraard is de vraag naar integriteit een vraag die ons nog steeds bezighoudt: de balans tussen het commerciële en het vernieuwende, de markt en de zuivere expressie. Rand gebruikt de wereld van de architectuur als metafoor om te spreken over kunst, engagement, individualisme, autonomie. Maar The Fountainhead is ook een liefdesgeschiedenis die morrelt aan de grenzen van het fatsoen. Tussen Howard Roark en Dominique Francon ontspint zich een mateloze liefde die laat zien hoe moeilijk het is om je aan een ander te geven én toch jezelf te blijven. Op een bepaald ogenblik zegt Roark: “I could die for you, but I couldn’t and wouldn’t live for you.” Het is een meeslepende, verslavende roman die schreeuwde om op toneel te worden gezet.”
Ayn Rand (1905-1982) was schrijfster en filosofe. Gevlucht naar de Verenigde Staten vanuit de Sovjet-Unie keert Rand zich resoluut tegen het socialisme en alle vormen van altruïsme. Zij gelooft in de ultieme vrijheid van het individu. Haar boeken en opvattingen inspireren, provoceren en worden cultsuccessen met een miljoenenoplage. Haar andere grote roman Atlas Shrugged, een ode aan het kapitalisme, is in de Verenigde Staten het populairste boek na de bijbel en was bij de laatste verkiezingen dé inspiratiebron van de Republikeinse Partij.

Ivo van Hove: regie
Ayn Rand: auteur
Eric Sleichim: componist

Toneelgroep Alsterdam/ITA ensemble
Aus Greidanus jr
Bart Slegers
Frieda Pittoors
Halina Reijn
Hans Kesting
Hugo Koolschijn
Janni Goslinga
Ramsey Nasr
Robert de Hoog

Koen Tachelet: bewerking
Erica van Rijsewijk: vertaling
Jan van Rheenen: vertaling
Peter Van Kraaij: dramaturgie
Jan Versweyveld: scenografie, licht

BL!NDMAN [drums]
Christiaan Saris
Hannes Nieuwlaet
Yves Goemaere

Tal Yarden: video
An D’Huys: kostuums

Emmerique Granpré Moliere: particulier producent
met dank aan Macbike, Oogappel, STOUT, Jeroen Sukel, Matthias Mooij, Niek Oostendorp