Momentum
Om en rond een stil veranderende materie groeien klanken. Vier musici bewegen zich tussen stem en instrument. Een publiek wordt getuige van intieme gedachtenwisselingen, een sound-check, een repetitie-situatie, een concert … Leidmotief is het fenomeen ‘vertaling’, dat zowel letterlijk als metaforisch communicatiestoornissen voedt. De fascinatie voor Japan geeft de toon aan: stilte dirigeert.
Het concept van Momentum is een gezamenlijk ontwerp van Eric Sleichim en beeldend kunstenaar Trudo Engels. Een voorstudie op deze voorstelling was in 1992 te zien in Lille. Samen met regisseur Guy Cassiers werd op die try-out verder gebouwd. De verhouding tussen de muziek en de installatie blijft evenwel dezelfde: beide zijn evenwaardige elementen in een concert.
Momentum ging in première in het Kaaitheater op 21 januari 1994, en stond sindsdien op diverse podia in België, Nederland, Zwitserland, Noorwegen en Hongarije. In 1996 reisde de voorstelling naar Japan en Hong Kong.
Eric Sleichim: concept & regie, compositie en arrangementen
Trudo Engels: concept plastisch werk
Josse De Pauw: text
Guy Cassiers: coaching
BL!NDMAN [sax]
Martin Fredebeul: sopraan saxofoon
Eric Sleichim: alt saxofoon
Luk Mishalle: tenor saxofoon
Véronique Delmelle: bariton saxofoon
Raymond Fromont: lichtontwerp
Lieven De Meyere: lichttechniek
Xavier Yerlès: klanktechniek
Veerle Vaes: productieleiding
Momentum is een BL!NDMAN-productie, in coproductie met Kaaitheater, Orfeo vzw, Motus vzw, m.m.v. Plateau vzw.
Programma
Eric Sleichim, Pierre Bartholomée, Johann Sebastian Bach, Janis Joplin: music
Junichiro Tanizaki, Josse De Pauw: text
Pers
Het BL!NDMAN saxofoonkwartet waagt zich met de voorstelling “Momentum” in het niemandsland tussen theater, concert of performance. En daar gedijen ze. ze horen nergens thuis. Niet in de klassieke muziekwereld, niet in de jazz. Ze bakenen een eigen territorium af.
Knack 2.02.1994
Wat je op toneel te zien en te horen krijgt, is in de eerste plaats muziek. Je ziet hoe vier muzikanten werken. Maar je krijgt andere facetten dan de gebruikelijke. Je ziet de saxofonisten ademen, bewegen, acteren.
Gazet Van Antwerpen 20.01.1994
… Het BLiNDMAN saxofoonkwartet brengt met ‘Momentum’ een harmonieuze versmelting van hedendaagse muziek en performance …
De Morgen 24.01.1994
Centraal op het podium staat een groot bad, een vijver bijna, en langzaam vloeit uit vier hoeken melk op dat water (een werk van plastisch kunstenaar Trudo Engels). Als het hele oppervlak egaal wit is, zijn de vier saxofonisten ook tot een coherent geheel versmolten. Tot een hecht kwartet dat alleen nog heerlijke muziek maakt.
Knack 2.02.1994
Van Bach tot Knitting Factory, het is allemaal te horen en het bewijst nog maar eens welk schitterend ensemble het BLiNDMAN Kwartet is.
De Morgen 24.01.1994
Agenda
Meer over Momentum
Tijdens twee reizen naar Japan raakt Eric Sleichim gefascineerd door de Oosterse cultuur. Vooral die facetten die de communicatie met de Westerling belemmeren, boeien hem: een ander gevoel voor humor, andere etiketteregels, andere gezichtsuitdrukkingen, … Zijn fascinatie vindt haar weerslag in de tekstkeuze. De Japanse schrijver Junichiro Tanizaki maakt in zijn In Praise of Shadows een vergelijking tussen de Oosterse en de westerse cultuur. Vooral de verschillende aanwending en ervaring van geluid en licht in de intieme huissfeer, krijgen zijn aandacht. De mystificerende aanpak van Tanizaki wordt in balans gebracht door de tekst van Josse De Pauw, die in zijn relativerende stijl op een liefdevolle manier hetzelfde thema behandelt. Klank en licht: twee elementen die het dagdagelijkse leven in Japan in belangrijke mate kleuren; twee elementen die in muziek en beeldende kunst een cruciale plaats bekleden.
Dat BL!NDMAN in Momentum samenwerkt met een beeldend kunstenaar wekt geen verbazing. Reeds van bij hun oprichting in 1988 was er bij BL!NDMAN een affiniteit met de beeldende kunst. Het gezelschap werd door Eric Sleichim opgericht voor de uitvoering van zijn compositie Five Movements for Beuys tijdens het Festival De Stoute Jaren in het Paleis voor Schone Kunsten. Eric Sleichim zelf werkte voorts samen met beeldend kunstenaar Royden Rabinowitch, en de compositie die hij schreef voor BL!NDMAN als afsluiter van Documenta IX, was opgedragen aan Olivier Messiaen en Francis Bacon.
Het maken van beeldende kunst is voor Trudo Engels nauw verwant aan musiceren. In zijn schilderijen en installaties vertrekt hij steeds vanuit schema’s: wiskundige systemen, numerieke structuren en codes allerhande. Die schema’s werkt hij consequent uit zodat een geabstraheerd verhaal ontstaat met een heel eigen logica die niet langer gecodeerd kan worden. Het uiteindelijke beeld staat op zich, maar het werkproces dat eraan vooraf gaat neemt jaren in beslag. Een initieel idee wordt opgebouwd, bijgeschaafd en herdacht. Voor Trudo Engels is werken aan een beeld als werken aan een partituur.