Sorry, your browser is not supported. Please use a modern browser like Chrome, Firefox, Safari or Edge.

FRONT LINE

[strings]

BL!NDMAN[4×4]strings brengt in Front Line een reflectie over de gruwelen van de oorlog, refererend aan drie tekenende oorlogen uit de 20e eeuw.
Op een heel eigenzinnige manier, gewapend met een batterij gitaarversterkers en pedalen, trekt het strijkkwartet ten strijde met een aangrijpend verhaal over oorlog, angst en hoop.

De gewelddaden van WO II stonden Dmitri Sjostakovitsj nog letterlijk voor ogen toen hij in 1960 in Dresden zijn 8e strijkkwartet schreef dat hij opdroeg aan alle slachtoffers van het fascisme. De Amerikaanse componist George Crumb kloeg in 1970 op zijn beurt de Vietnamoorlog aan met het aangrijpende stuk ‘Black Angels’. En Kris Defoort had in 2003 de hartverscheurende gedachte aan de duizenden ouderloze kinderen van Irak voor de geest toen hij zijn 1e strijkkwartet optekende. Als loutering voor de gruwelen, wordt het concert geopend en afgerond met een contemplatief stuk van John Cage en van Arvo Pärt.

Eric Sleichim: artistieke leiding

BL!NDMAN [strings]
Pieter Jansen: viool
Liesbeth Baelus: viool
Kris Hellemans: altviool
Romek Maniewski: cello

FRONT LINE is een BL!NDMAN productie in het kader van BL!NDMAN’S jonge muzikanten programma met de steun van Jeugd en Muziek Vlaanderen. Met dank aan het strijkkwartet Spiegel Strijkkwartet.

Gouden Vleugels is een initiatief van verschillende partners uit het muziekveld om jong Vlaams muziektalent te ondersteunen en te promoten. Partners zijn de Cultuurcentra, Jeugd en Muziek Vlaanderen, het Muziekcentrum Vlaanderen, de Vlaamse Overheid Agentschap Sociaal-Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen, Klara en Cultuur Lokaal.

Programma

John Cage: Four
John Cage: Story
George Crumb: Black Angels
Kris Defoort: Restless / for the children of Iraq
Dimitri Sjostakovitsj: Stringquartet n°8
Arvo Pärt: Fratres

Pers

“Blindman [strings] groeide onder de vleugels van het gelijknamige saxofoonkwartet. Ze brachten vrijdag een zinderende versie van ‘Black angels’ van George Crumb. Strijkkwartet is bij uitstek een genre dat een enorm engagement vereist. De eensgezindheid van de vier jonge strijkers biedt hoop voor de toekomst.”
De Standaard, Véronique Rubens, 11.12.2007 (over Gouden Vleugels)

Agenda

2009
13 Nov
Basiliek
Grimbergen (BE)
22 Mrt
CC Den Egger
Scherpenheuvel (BE)
08 Feb
Cultuurcentrum
Evergem (BE)
17 Jan
BOZAR (org. Klara in het Paleis)
Brussel - Bruxelles (BE)
2008
19 Okt
Capucijnerkerk
Maaseik (BE)
25 Sep
Kasteel van Schoten
Schoten (BE)
22 Sep
Groep-T Hogeschool
Leuven (BE)
31 Aug
Lessiuskapel (org. Cultuurmarkt)
Antwerpen (BE)