BL!NDMAN Akenkaai 2, B-1000 Brussels +32 (0)2 201 59 47

Collegium Vocale Gent

Het Collegium Vocale Gent werd in 1970 opgericht op initiatief van Philippe Herreweghe. Het was één van de eerste ensembles dat de nieuwe inzichten inzake de uitvoering van barokmuziek toepaste op de vocale muziek. Musici als Gustav Leonhardt, Ton Koopman en Nikolaus Harnoncourt toonden meteen belangstelling voor de frisse en dynamische aanpak van dit Vlaamse ensemble, wat resulteerde in een intensieve samenwerking. Vanaf het het midden van de jaren tachtig kreeg het ensemble internationale bekendheid wat blijkt uit de uitvoeringen op alle belangrijke podia en muziekfestivals van Europa, Israël, de Verenigde Staten, Rusland, Zuid-Amerika, Japan, Hong-Kong en Australïe.

Het repertoire van Collegium Vocale Gent behoort niet tot één, specifieke stijlperiode. Met een steeds optimale bezetting bevat het zowel polyfone muziek uit de renaissance, klassieke en romantische oratoria als hedendaagse muziek. Barokmuziek, en meer specifiek het oeuvre van J.S.Bach en G.F.Händel, staat centraal in de concertkalender van het ensemble.

A capella of begeleid door het Orkest van Collegium Vocale Gent of het Orchestre des Champs Elysées bouwde het gezelschap onder leiding van Philippe Herreweghe en een aantal gastdirigenten ook een omvangrijke discografie op met meer dan 65 opnamen, voornamelijk bij de labels Harmonia Mundi France en Virgin Classics.
Recente cd’s zijn o.a. Tönet, ihr Pauken (HMC901860) met enkele wereldlijke cantates van J.S.Bach, de magistrale Psalmi Davidis Poenitentialis van Orlandus Lassus (HMC901831.32) of Heinrich Schütz’ Opus Ultimum ‘Schwanengesang’ (HMC 901895.96).

Het Collegium Vocale Gent werkte samen met diverse orkesten en ensembles zoals het Freiburger Barockorchester, het Ricercar Consort maar ook met deFilharmonie, het Koninklijk Concertgebouworkest of de Wiener Philharmoniker en stond, naast Philippe Herreweghe, recent onder leiding van heel wat toonaangevende dirigenten zoals Sigiswald Kuijken, René Jacobs, Daniel Reuss, Philippe Pierlot, Paul Van Nevel, Bernard Haitink, Ivan Fischer, Marcus Creed, James Wood, Peter Phillips…

© collegium vocale gent/jens van durme (mei 2007)

Collegium Vocale Gent geniet de steun van de Vlaamse Gemeenschap, de Provincie Oost-Vlaanderen en de stad Gent.

producties

isotropes 2006-2007
MORGEN ! 2015-2016

publicaties

website

Bookmark and Share

BL!NDMAN       contact info

Gallaitstraat 76-78
1030 Schaarbeek
contact:

algemene en artistieke leiding:
management:   M +32 473 29 98 91
productie en communicatie:   M +32 473 71 50 70
technische productie:

BL!NDMAN geniet de steun van de Administratie voor de Kunsten van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en van de Vlaamse Gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofdstedelijk gewest. BL!NDMAN [sax] speelt op Selmer Paris saxofoons.

Deze website maakt gebruik van cookies omdat we jouw privacy willen behouden en het gebruik op deze website willen optimaliseren. Meer weten